Kokt svinmålla

Kokt svinmålla

Svinmålla hittar du idag som ogräs överallt nästan. Mållan kokas som spenat.
Räkna med så här mycket till fyra personer:

500 g färsk svinmålla
2dl vatten
2 kryddmått salt

Skölj mållan. Koka upp vatten och salt. Lägg i mållan och koka ca 5 minuter. Häll bort kokspadet och låt mållan rinna av. Servera med en klick smör.

Svinmållan är en gammal matväxt som blivit nästan helt bortglömd idag. Om den odlades eller plockades vild vet man inte, men stora fynd av svinmållefrön från bronsåldern kan tyda på odling. Åtminstone sedan dess och fram till nästan idag spelade svinmållan ungefär samma roll i matlagningen som spenaten gör nu. Faktum är att svinmålla är både mjällare och godare än spenat. Man kan också äta den som sallad.


Recept hittat från div nerladdningsajter tex DC++ som jag inte testat men sprider vidare tills någon säger att det är omöjligt och oätligt!! Alla recept och tips utför du på eget bevåg och hålls själv ansvarig.

Lämna en kommentar

Filed under Blandat, Sommar, Vår

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s