Vinbärsstek

Vinbärsstek

Koka lite extra svart vinbärssaft och laga en festlig annorlunda kötträtt.
Du kokar en mager skinkstek på samma sätt som till porterstek,
men använder vinbärssaft som kokspad. Det blir gudomligt gott.

ca 8 port:

1 1/4 kg skinkstek
3 dl outspädd svart vinbärssaft
3 dl vatten
2 vitlöksklyftor
1 bit hel ingefära
1 bit hel kanel
1–2 tsk salt
några kvistar persilja

Sås:
6 dl kokspad
1 1/2 msk potatismjöl
salt
peppar

Gör så här:

1. Bind upp steken med ett krympt bomullssnöre så får du finare form på köttskivorna.
2. Stick in en kött-termometer i skinkan så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen.
Hela röret bör vara inne.

3. Koka upp saft och vatten. Tillsätt vitlök, kryddor, salt och persilja.
Lägg i skinkan och sjud under lock tills termometern visar 70°. Det tar ca 40–45 minuter.
Vänd skinkan en gång.

4. Låt skinkan ligga kvar i spadet i ca 20 minuter. Sila sedan ifrån spadet i en kastrull.
Koka upp och red av det med potatismjöl utrört i kallt vatten till en sås.

5. Servera skinksteken i tunna skivor med kokt potatis, grönsaker och såsen.

Tips!
Steken är också god att äta kall med samma tillbehör eller som smörgåspålägg om det blir rester.
Rester kan också användas till pytt i panna, pajer m.m. Överbliven stek går bra att frysa.


Recept hittat från div nerladdningsajter tex DC++ som jag inte testat men sprider vidare tills någon säger att det är omöjligt och oätligt!! Alla recept och tips utför du på eget bevåg och hålls själv ansvarig.

Lämna en kommentar

Filed under Vinbär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s