Mörkt lingonbröd

Mörkt lingonbröd

Tid för tillagning:

Ugnstemperatur: 200°

Ingredienser 1 bröd:

2 dl lingon
1 dl röda vinbär
1/2 dl vatten

25 g jäst
25 g smör
3 dl mjölk
1 tsk hel kummin
1/2 tsk salt
2 tsk svart sockerkulör (tex Colorit)
2 dl dl rågmjöl
2 dl kornmjöl
6-7 dl vetemjöl

Tillagning:

Stöt kumminfröna i en mortel.

Lägg lingonen och vinbären med vattnet i en liten kastrull och låt bären sjuda sönder något under lock.

Tag från värmen och mixa samman bären direkt i kastrullen. Låt svalna.

Smula sönder jästen i en degbunke.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm under omrörning tills vätskan blir fingervarm, 37°.

Rör ut jästen med lite av vätskan och tillsätt sedan resten.

Rör ner salt, kummin, bärmix, rågmjöl, kornmjöl och vetemjöl och arbeta degen blank och smidig.

Låt degen jäsa övertäckt på varm plats cirka 1 timme.

Tag upp den på bakbordet och arbeta den igen.

Forma degen till en avlång kaka och lägg i en smord form. Tryck ut så att degen täcker hela bottnen. Forma degen i formen så att den sluttar från kanterna och neråt, så den blir lägre i mitten. På så sätt blir brödet mer jämnhögt över hela bredden.

Låt jäsa ytterligare cirka 30 min under bakduk.

Grädda i nedre delen av ugnen vid ca 200° i cirka 30 min.

Stjälp upp brödet på galler och pensla med hett vatten när det är färdiggräddat. Låt svalna på galler under duk.


Copyright © Script & Site Design 2007-2010 GodareMat.se


Lämna en kommentar

Filed under Baka, Bär, Brödet, Lingon, Vinbär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s