Ägg – allt och inget!

Lite blandad fakta om ägg jag hittat och vill spara på!


Välj rätt ägg

När du köper ägg i butik kan du ta hjälp av de märkningsregler som finns. Alla ägg av klass A – de ägg som säljs i butik – måste nämligen märkas enligt strikta regler. Ägg som säljs på torg och marknader och direkt ute på gårdar runt om i Sverige behöver inte märkas.

Märkningar på ägg:

Det finns olika slags ägg – från burhöns, sprätthöns, frigående höns och KRAV-höns. För att veta säkert från vilka höns äggen kommer kan du kolla på koden som finns på både kartongen och direkt på äggen. Så här kan en sådan kod se ut: 1SE999-00. Den första siffran anger nämligen produktionsmetod.

0 – ekologisk produktion
1 – frigående höns utomhus
2 – frigående höns inomhus
3 – burhöns

Öppna kartongen och titta på äggets stämpel, för det har nämligen förekommit att ägg har packats om. Så vill du vara helt säker på vilka ägg du köper med dig hem kan det vara en god idé.

Numera skiljer man på ägg från burhöns, sprättägg och ägg från frigående höns. I korta drag:
– Ägg från burhöns (kallas primörägg och liknande): 8-10 hönor per bur (ca en A4 per höna)
– Frigående: max 9 höns/m2
– Sprättägg: max 7 höns/m2 (Konsums märkning)
– KRAV-märkta ägg: Ännu högre ekologiska krav

——
3 tips!

När du vispar maräng, använd rumstempererade ägg, då blir de lättare att vispa upp. Se även till att vispa marängen i en helt ren och fettfri skål, annars går ägget inte att vispa till skum.

När du penslar bröd med ägg, vispa upp ägget med lite vatten, då får du en brunare och vackrare yta på bröden.

Använd svag värme när du steker ägg, förutom på slutet då du kan höja värmen. Det förhindrar att ägget fastnar i stekpannan.

——
Hårdkokta ägg håller sig upp till en vecka i kylskåp om de inte skalas. Skalade kokta ägg bör du äta upp inom 2-3 dagar.

Testa om ägget är färskt

Färskt eller inte? Så här gör du för att ta reda på det.

Metod 1. Lägg i vatten. Genom att lägga ett ägg i vatten kan du få reda på hur färskt ägget är. Ett färskt ägg lägger sig på botten, ett ägg som är veckogammalt reser sig upp till hälften medan ett ägg som är mer än tre veckor gammalt ställer sig upp helt i vattnet med den trubbiga delen av änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan gör du bäst i att inte äta det alls, för då är det riktigt gammalt.

Metod 2. Knäck och titta. Om du knäcker ägget kan du också se om ägget är färskt eller inte genom att titta på gulan och vitan. Är ägget färskt har det en hög gula och vitan ligger tätt runt gulan.

Testa hur färskt ägget är:
Lägg ägget i vatten. Ett färskt ägg lägger sig på botten, ett veckogammalt reser sig upp till hälften och ett tre veckor gammalt ägg ställer sig helt upp i vattnet, med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan är det riktigt gammalt och ska inte ätas.
———-
… ett ägg som är kokt snurrar snabbt och jämt om du snurrar det, medan ett okokt ägg snurrar långsamt och ojämnt.

——
Att kokta ägg har sämre hållbarhet än råa lär bl.a. ha att göra med att en skyddande hinna runt ägget förstörs vid kokning. Av samma anledning bör man inte tvätta äggen innan förvaring.

—————-

Koktiden för ägg varierar beroende på om du vill ha ditt ägg löskokt, medel- eller hårdkokt och är beroende av om du lägger ägget i kallt eller kokande vatten.

Variant 1:

Lägger du äggen i kallt vatten som sedan får koka upp blir koktiderna följande:

Ca 2 min för löskokt ägg
Ca 5 min för mjukkokt ägg
Ca 8 min för hårdkokt ägg.

Variant 2:
Lägger du äggen direkt i kokande vatten i en kastrull blir koktiderna följande:

Ca 3 min för löskokt ägg
Ca 6 min för mjukkokt ägg
Ca 10 min för hårdkokt ägg

Tänk på att…

… vattnet precis ska täcka äggen.

… koka äggen i kastrull utan lock.

… spola äggen i kallt vatten innan du serverar dem så att kokningen avstannar.

———-

Läs mer:

1 kommentar

Filed under Allmänt, Djuren, Höns, Mat & dryck, Regler/Fakta, Spartips!

One response to “Ägg – allt och inget!

  1. calli

    Perfekt info…letade ju efter hur länge man kan ha kokta ägg!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s