Chili – mina och lite blandad info!

Mina chili-plantor och så längre ner lite blandad info jag vill spara på!!

Jamaican Bell
Välsmakande och mild. Klarröda, mycket vackra frukter, vars klockform givit växten dess namn. Doftar friskt och syrligt, påminner om rabarberdoft. Kanske inte rätt val när man vill ha den riktigt heta grytan, men en kulinarisk upplevelse serverad ostfylld och ugnsgratinerad. Växer kraftigt och kan bilda en hög buske.

Här har det då inte blivit någon hög buske…mer en lång pinne med spretiga sidogrenar! Till slut började den ge frukt..hela två stycken är på gång! 😛  Får ta in den snart så dom kan mogna inne och bli så röda som dom ska vara.

Hot Lemon
Spännande sort med doft och smak av citrus! Får cirka 4cm långa, gula frukter med stark hetta. Ypperlig till heta räkrätter. Avlägsna de heta fröna innan förtäring, använd kniv, tvätta händerna ordentligt direkt efteråt. Bra i kruka på altan, balkong eller i växthus. Gödsla och vattna regelbundet.

Piment dEspelette
Utmärkt sort för utomhusodling, men går även bra i växthus. C-vitaminrika frukter som kan mixas till chilipulver eller avnjutas färska, torkade och djupfrysta. Bra för välbefinnandet! Avlägsna de heta fröna innan förtäring. Gödsla och vattna regelbundet.

Apache
Får många avlånga frukter, först gröna och sedan röda. Frukterna är 7cm långa och ju mer de får mogna desto starkare blir smaken. Odlas i växthus eller i skyddat läge ute. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna regelbundet.

Prydnadschili Festival
Jag har för mig det är en sådan, inköpt på Plantagen. Har varit lite si och så att hålla liv i den men har gett endel nya plantor. Har inte provat att äta den!


Visste du att hettan i chilipeppar mäts i enheten scoville? Vanlig paprika ligger på 100 scovillegrader, jalapeño på 2500-5000 och rent Capsicum annuum (spanskpeppar) på 16 miljoner! Den starkaste chilifrukten är naga jolokia som har uppmätts till 1.041.427 scovillegrader.  Största mängden av styrkan finns i fröfästet och i mellanväggarna av frukten, skär man bort den så minskar styrkan dramatiskt.

———-
Går bra att övervintra dom. Ge dom en invintring, dra successivt ned på vatten och näring och låt dom få en viloperiod över vintern. Vattna vid behov men inte allt för rikligt för då är det risk att de blir dåliga. Plantera om och beskär till våren när de får mer ljus eftersom omplantering stimulerar tillväxt. det är ingen idé att plantorna satsar på tillväxt mitt i vintern när de nya skotten bara kommer bli långa och rangliga pga för lite ljus.

Det som gäller är att vattna väldigt sparsamt och OM man vattnar ALLTID med ljummet vatten. Eftersom man vattnar så sällan kan man också ge en liten aning näring i vattnet och ALLTID vattna i kanten av krukan. Det ska helst inte vara under 15 grader i rummet. Jag klarade mina utan extra ljus.

Det fungerar alldeles utmärkt att ta sticklingar. Ta nya skott, det ska inte vara semi-träiga eller träiga delar. Knipsa av ett skott med två förgreningar som skärs bot, som ska vara under jordytan. Det intressanta med chili är att man kan plantera dom en bit längre ner vid varje omskolning, det är helt omöjligt att ha en lång och tanig chiliplanta om man bara gör en massa omskolningar fram till sommaren 🙂 Dessutom går det bra att övervintra, det är bara att knipsa bort alla blomskott som snor en massa energi, ta bort stora löv som också snor en massa energi. Själv föredrar jag att kapa praktiskt taget hela plantan och låta en stubbe vara kvar, brukar kapa ovanför första förgreningen, där nedanför börjar senare små löv dyka upp mot våren då jag tar upp hela plantan och tar bort det mesta av rötterna och sätter plantan i en ny kruka med ny jord.

——————
Tips: Det går jättebra att djupfrysa färsk chili. Sen kan man lätt finhacka dem som halvtinade. Det går att frysa hel chili men en god idé är att dela frukten och avlägsna fröfästen, frön och skjälkar. I frysen kan man förvara chili i flera år, speciellt om man avägsnat fröna.

Att göra chilipeppar
All torkad chili kan man göra chilipeppar av. Chili som krossas grovt och med fröerna kvar kallas “quebrado”. Mer finkrossad kallas ”caribe” och riktigt fint mald chili kallas ”molido”.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Chili, Mat & dryck, Odla, Regler/Fakta, Spartips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s