Slånbärssaft – en liten sats

Nära mitt lilla hus finns ett enormt bestånd av slånbärsbuskar så jag plockade lite förra veckan. Då hade det inte varit frost än så jag la dom i frysen efter jag rensat av dom lite snabbt. Slånbär måste utsättas för frost eller frysas hemma för att man ska kunna göra saft mm av dom, det är kylan som tar bort den sura bittra smaken så det kan bli en himmelskt god saft!🙂

Slånbärssaft – en liten sats

1 L Slånbär
2,5 dl Vatten
ca 4 dl Socker
(6 dl socker per liter saft — 1 L slånbär ger ca 6,5 dl saft)

Lägg frostiga/frysna bären rensade i en bunke. Koka upp
vattnet och häll det över bären, täck över och ställ svalt till nästa dag.
Häll av saften och koka upp den igen och häll den över bären. Låt stå ytterligare
ett dygn. Gör så två gånger till och stå svalt ett dygn varje gång.
Sammanlagt fyra gånger.

Femte dagen häller du upp bären i en silduk eller durkslag/sil och låt det rinna av minst en halvtimme.
Mät upp saften och häll den i en kastrull. Tillsätt socker och koka upp. Ta
bort skum om det blir sådant. Häll upp på rengjorda flaskor. Drick och njut!

För större sats eller om man vet att man inte ska dricka saften inom snar framtid kan man tillsätta Atamon el dyl.

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Bär, Höst, Recept, Säsong, Slånbär, Sylta & safta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s